jueves, 31 de marzo de 2022
jueves, 24 de marzo de 2022
EVOLUCIÓ D'UN SÍMBOL - ÀGUILA
INTRODUCCIÓ
L'àliga que normalment associem amb el franquisme, el feixisme i l'anticonstitucionalisme inicialment no tenia aquest significat sinó que estava relacionat amb l'època dels Reis Catòlics.
ORIGEN / SIGNIFICAT ANTERIOR
L'àliga com a símbol heràldic és un símbol de poder i respecte, però l'àliga de Sant Joan no s'ha de confondre amb l'àliga bicèfala que apareix als escuts emprats pels emperadors del Sacre Imperi Romà Germànic de la Casa d'Habsburg o pels usats per els tsars de Rússia, que deriven de l'escut dels emperadors bizantins. El símbol de l'Àliga de Sant Joan té el seu origen en la representació de l'evangelista i l'apòstol de Jesucrist com aquest animal.
A l'hora d'assignar animals a cadascun dels quatre autors dels Evangelis (Sant Mateu, Sant Marc, Sant Lluc, i Sant Joan) tradicionalment l'àliga s'associava a Sant Joan, ja que el seu Evangeli és el més abstracte i teològic de tots quatre. Isabel «la Catòlica» va voler mostrar la seva predilecció per aquest evangelista incloent-hi el símbol en la seva heràldica personal. I més tard va ser integrat a l'escut dels Reis Catòlics.
Abans de ser reina de Castella, Isabel I havia mostrat un gran interès per l'evangeli de Sant Joan i es va fer coronar el dia de la festivitat d'aquest sant.
Es tractava d'una àguila reial esbalaïda, de sabre, nimbada d'or, amb el bec i les urpes de gules i un halo d'or.
No en va, l'arribada de Carles I d'Espanya va desplaçar l'Àliga de Sant Joan per una altra au de característiques semblants: l'Àliga imperial. Aquest era el tradicional blasó dels emperadors germànics pertanyents a la branca austríaca de la Casa d'Àustria i dels tsars de Rússia que deriven, alhora, de l'escut dels emperadors bizantins.
Amb el matrimoni de Felip II i Maria d'Anglaterra el blasó de la parella va recuperar els seus avis, tots dos eren cosins germans i descendents dels Reis Catòlics. En concret, l'escut va incorporar a un costat l'àliga i l'altre el lleó tradicional anglès. Amb anterioritat, però, l'Àliga de Sant Joan ja havia estat utilitzada com a suport a les armes que van pertànyer a Caterina d'Aragó, mare de Maria, com a reina consort d'Anglaterra.
SIGNIFICAT POSTERIOR
DIFERÈNCIES
lunes, 14 de marzo de 2022
11M
1. Antecedents
2. Foto de les azores
3. Significat pel món
4. 11M a Madrid
5. Històries lligades al 11M i dòlar i euro al 11S i 11M
martes, 8 de marzo de 2022
QUARESMA
CARNAVAL
És una festa d'origen pagà dels temps de Grècia i Roma, on es celebrava per afavorir el pas d'un any a un altre amb màscares, desfilades de carros o de sàtira política.
Era un tipus de parèntesi en la vida quotidiana de la població.
La paraula Carnaval procedeix del terme llatí carnelevarium que significa treure la carn. A l'Edat Mitjana l'església catòlica va prohibir-ne el consum durant la quaresma cristiana. Les màscares per una altra part, permetien el canvi d'identitat, la burla de la jerarquia i la caricatura del vici i els mals costums.
La festa de Carnaval té la màxima esplendor al segle XVI a Itàlia, a Florència amb danses, llargues desfilades, carros al·legòrics i espectaculars vestits. Avui dia destaquen alguns llocs com Venècia i Brasil.
Principalment estava enfocada a ser una festa per celebrar la benedicció, la pau que Jesús aporta en la Setmana Santa, a la Pasqua per les diferents restriccions que venien a continuació. Encara que avui dia no està relacionat amb l'església i són masses els excessos.
Com a tradició la gent surt als carrers disfressada i és fan grans passejades per totes les ciutats i festes relacionades amb temàtiques de disfresses entre d'altres.
QUARESMA
La quaresma és un període dins del calendari litúrgic. Dura 40 dies, número que representa la preparació, en aquest cas del següent període litúrgic que és la Pasqua (període més important tant per als cristians com per als jueus).
Comença el dimecres de cendra i acaba abans de la missa del sopar del senyor del dijous Sant.
Es caracteritza perquè els creients fan una mena de restricció dels seus aliments com a patiment i exercici de sacrificació. Com per exemple, no es menja carn perquè es considera com un aliment que ve de gust.
Està relacionat amb vàries tradicions:
- Missa en què el sacerdot beneeix les cendres obtingudes de cremar els palmells del Diumenge de Rams de la Setmana Santa de l'any anterior.
- El dejuni, no menjar o fer un dinar lleuger en 24 hores (purificació del cos per concentrar-se en l'espiritualitat).
- L'abstinència a la carn vermella els dies divendres durant la Quaresma (forma de fer penitència).
- Vestir de morat, vol dir penitència i austeritat.
- Menjar peix, per la "prohibició" de menjar carn
- "La vella quaresma", consisteix a un dibuix d'una dona amb 7 potes que representen les setmanes que composen aquest període. Al acabar la setmana se li arrenca una pota per fer una mena de compte enrere. Està enfocada als nens i a la seva introducció en les tradicions.
SETMANA SANTA
SEGONA PASQUA
La Segona Pasqua se celebrarà el dilluns 6 de juny, convertint el primer cap de setmana del mes en un pont de tres dies. El dilluns 24 de ma...
-
Què és i simbolisme És el primer període del calendari litúrgic, dura 4 setmanes i es vol honorar i preparar el naixement de crist. V a sorg...
-
SIMBOLOGISME DE LA PASCUA Tradicionalment... Per a l'Església catòlica, el veritable símbol de la Pasqua és el ciri pasqual, una gran ve...
-
Avui, dia 25 de novembre es commemora la eliminació de la violència de gènere en record de Minerva, Patria i Maria Teresa. Tres activistes d...