INTRODUCCIÓ
L'àliga que normalment associem amb el franquisme, el feixisme i l'anticonstitucionalisme inicialment no tenia aquest significat sinó que estava relacionat amb l'època dels Reis Catòlics.
ORIGEN / SIGNIFICAT ANTERIOR
L'àliga com a símbol heràldic és un símbol de poder i respecte, però l'àliga de Sant Joan no s'ha de confondre amb l'àliga bicèfala que apareix als escuts emprats pels emperadors del Sacre Imperi Romà Germànic de la Casa d'Habsburg o pels usats per els tsars de Rússia, que deriven de l'escut dels emperadors bizantins. El símbol de l'Àliga de Sant Joan té el seu origen en la representació de l'evangelista i l'apòstol de Jesucrist com aquest animal.
A l'hora d'assignar animals a cadascun dels quatre autors dels Evangelis (Sant Mateu, Sant Marc, Sant Lluc, i Sant Joan) tradicionalment l'àliga s'associava a Sant Joan, ja que el seu Evangeli és el més abstracte i teològic de tots quatre. Isabel «la Catòlica» va voler mostrar la seva predilecció per aquest evangelista incloent-hi el símbol en la seva heràldica personal. I més tard va ser integrat a l'escut dels Reis Catòlics.
Abans de ser reina de Castella, Isabel I havia mostrat un gran interès per l'evangeli de Sant Joan i es va fer coronar el dia de la festivitat d'aquest sant.
Es tractava d'una àguila reial esbalaïda, de sabre, nimbada d'or, amb el bec i les urpes de gules i un halo d'or.
No en va, l'arribada de Carles I d'Espanya va desplaçar l'Àliga de Sant Joan per una altra au de característiques semblants: l'Àliga imperial. Aquest era el tradicional blasó dels emperadors germànics pertanyents a la branca austríaca de la Casa d'Àustria i dels tsars de Rússia que deriven, alhora, de l'escut dels emperadors bizantins.
Amb el matrimoni de Felip II i Maria d'Anglaterra el blasó de la parella va recuperar els seus avis, tots dos eren cosins germans i descendents dels Reis Catòlics. En concret, l'escut va incorporar a un costat l'àliga i l'altre el lleó tradicional anglès. Amb anterioritat, però, l'Àliga de Sant Joan ja havia estat utilitzada com a suport a les armes que van pertànyer a Caterina d'Aragó, mare de Maria, com a reina consort d'Anglaterra.
No hay comentarios:
Publicar un comentario