viernes, 19 de noviembre de 2021

EL CALENDARI LITÚRGIC

Què és?

El seu nom prové de Litúrgia, que és conjunt de pràctiques, cerimònies i/o ritus aprovats per l'església per rendir culte a Déu, per tant, es una festivitat religiosa. Segueix un ordre diferent al calendari que tots seguim i coneixem, ja que, segueix els períodes lunars.

Comença i acaba en Novembre. Consta de 4 períodes explicats a la Santa Bíblia:

- Advent 

Dura de 22 a 28 dies, es considera que es la preparació del següent període que es el Nadal. 

Dins d'aquest hi ha dos períodes, per una part la reflexió de la marxada de Jesús i per una altra part, el naixement de Jesús.

- Nadal


Es commemora el naixement de Jesucrist. Es dóna en Desembre i el seu dia clau es el 25.

Les seves diferents festivitats son les que es celebren durant aquest període, des de la nit de nadal fins al dia de reis. Sol ser celebrat a la majoria de cases i amb la família i amics


- Quaresma


Dura 46 dies, en la que es sol fer dejuni. Es celebra la Resurrecció de Jesucrist. I es sol conèixer per el període que inicia la Pasqua, tal i com passa amb el Advent en referència al Nadal.

Destaca el dimecres de cendra i la quaresma de san Miguel. La primera, marca el seu inici (per recordar el fi de la pròpia mortalitat) i el segon, es tot un període en commemoració del arcàngel Miquel que tenia la capacitat de retirar les animes del purgatori.


- Pasqua



Es celebra la resurrecció de Jesucrist a partir del tercer dia. I dins de la Religió Cristiana es considerada la celebració més important.

Marca la finalització de la Setmana Santa, en la qual es celebra els successos anteriors (la crucificació, la mort i aparició de la divinitat de Jesucrist). 


- Temps ordinari 


Es el moment en el que els creients han de reforçar la seva fe i amor per Déu i Jesucrist. Representa el creixement de Jesucrist.

Per tant, per ser un correcte o millor creient s'ha de pregar, seguir el matrimoni i respectar-lo, i en conclusió, fer els diferents rituals demanats.

També trobem la pasqua jueva, que commemora la sortida del poble hebreu d'Egipte.



- Personalment  no coneixia aquest tipus de calendari però si alguns dels seus períodes com el Nadal i la Pasqua, ja que des de petita i any darrere any ho celebro.



Hi han diferents colors amb el seu simbolisme:



- Blanc: Simbolitza la llum, la innocència i la joia. Les festivitats relacionades són el Baptisme, la Confirmació, l'Eucaristia, el Matrimoni, a les festes de la Mare de Déu i dels sants que no van vessar sang, i en l'enterrament dels nens.

- Verd: Simbolitza l'esperança, s'utilitza el diumenge després d'Epifania i a la Pentecosta.

- Encarnat: Simbolitza el foc, amor i sang. S'utilitza a les misses de l'Esperit Sant i a les festes dels màrtirs. 

- Morat: Simbolitza la  penitència i humilitat. S'utilitza a l'Advent, la Quaresma, les Vigílies i el dia dels Sants Innocents. 

- Rosa: S'utilitza al diumenge d'Advent i el quart de Quaresma. 

- Negre: Simbolitza el dol i la tristesa. S'utilitza el Divendres Sant i a les misses de difunts.

- Blau: Simbolitza la puresa. S'utilitza el dia de la Immaculada Concepció i durant els 7 dies següents.


També hi estan els ornaments litúrgics:



Simbolitza els diferents colors explicats abans en les vestimentes del sacerdot o els diferents membres de la església.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

SEGONA PASQUA

La Segona Pasqua se celebrarà el dilluns 6 de juny, convertint el primer cap de setmana del mes en un pont de tres dies. El dilluns 24 de ma...