viernes, 28 de enero de 2022

COMENTARI DE TEXT

Resum del text

Parla d'un home que té dos fills, va dividir els seus béns entre ells. Mentre un va fugir cap a un país estranger i va malbaratar tot en prostitutes i en una mala vida, l'altre continuava treballant pel seu pare.

Va arribar un dia en que el fill que havia fugit va caure en crisi i va tornar. Quan ho va fer, el pare pensant que havia mort va matar un vedell gras i va fer una gran festa. L'altre germà mai havia rebut una recompensa com a tal.

La reflexió i explicació del pare era "Tu sempre ets amb mi i tot el meu és teu. Però calia celebrar-ho i alegrar-se, perquè el teu germà era mort i ha tornat a la vida".


Avui dia

Crec que avui dia aquesta historia es podria aplicar amb les persones treballadores i les que aconsegueixen fama i fortuna d'un dia a un altra, sent moltes vegades qui menys s'han esforçat i menys han treballat.

Hi han famílies que viuen en una continua pobresa i d'altres que amb una fortuna no han de treballar mai i viuen molt millor.

També en els estudis i moltes altres situacions grups de persones o persones individuals que no s'esforcen molt en alguna cosa concreta aconsegueixen molts més resultats que algú que s'esforça molt més.


Personatge amb el que m'identifico

M'identificaria amb el segon germà en el sentit dels estudis. Moltes vegades quan més esforç hi poses menys resultats reps i això pot arribar a desanimar-nos, però hem de pensar que si ens continuem esforçant acabarem aconseguint aquests resultats.

viernes, 14 de enero de 2022

REIS MAGS

Introducció 

Els reis mags d'orient són un símbol de Nadal i la cultura infantil. Es celebra la nit del dia 5 de gener, quan els nens van al llit d'hora i al matí següent esperen els seus regals de ses majestats.

Però tota aquesta tradició prové de la religió cristiana, en què tres savis van seguir a la estrella d'orient fins a Betlem on li van fer un homenatge a Jesús com a rei dels jueus.

La tradició teològica cristiana sempre ha emfatitzat que tant els gentils com els jueus van venir a adorar Jesús, un esdeveniment celebrat a l'Església oriental per Nadal i a occident a l'Epifania.


Teories i llegendes 

Algunes de les llegendes expliquen tradicionalment els Reis Mags amb aspecte de monarques. Però no hi ha res a les escriptures sagrades que els identifiqui com a membres de la reialesa, sinó tan sols savis.

Aproximadament al segle VIII, els noms de tres mags —Bithisarea, Melichior i Gathaspa— apareixen en una crònica coneguda com a Excerpta llatina barbari. Se'ls coneix més comunament com Balthasar, Melcior i Gaspar:

- Melchor es representa generalment com un ancià blanc amb barba per les persones provinents de la zona Europea i ofereix al Nen l'or per la reialesa de Crist.

- Gaspar representa a la zona asiàtica i porta l'encens per la divinitat de Jesús.

- Baltasar és negre en representació d'Àfrica i regala al Salvador la mirra, substància que s'utilitzava per a embalsamar cadàvers i símbol de la humanitat del Senyor.

Al voltant d'ell també esta la festivitat coneguda com el dia de Sant Baltasar, celebrada a l'època colonial a països com Cuba, Puerto Rico, Mèxic, Uruguai i Paraguai. Tradicionalment, el dia sis de gener es deixava descansar els esclaus procedents d'Àfrica.

En l'època que se'ls va començar a pintar amb aquestes característiques no es tenia coneixement d'Amèrica. A més, els tres fan referència a les edats de l'ésser humà: joventut (Gaspar), maduresa (Baltasar) i vellesa (Melchor).

Altres llegendes, tenen idees diferents:

Una de les llegendes, la de la tradició oriental, explica que eren dotze Reis Mags, però la tradició occidental estableix el seu nombre en tres, probablement basat en els tres regals d'or, encens i mirra presentats al nadó. Al V, va ser el papa Lleó I qui va establir oficialment el seu número en tres per a tota la cristiandat.

Segons altra llegenda, no eren tres sinó quatre els savis que viatjaven per honrar el naixement de Jesús, només que un es va quedar pel camí. Artabán, que hauria interromput la seva ruta per curar un vell moribund, hauria arribat tard a Judea. El teòleg presbiterià Henry van Dyke va recollir aquesta història al seu conte nadalenc L'altre Rei Mag (1896).

Alguns historiadors i científics han argumentat que el naixement de Jesús va poder coincidir amb algun esdeveniment, com una conjunció planetària, com l'esdevinguda el desembre del 2020 entre Júpiter i Saturn. Altres han apuntat fins i tot que va poder coincidir amb el pas del cometa Halley.


Opinió personal

En la meva opinió, avui dia és una creença i tradició que esta creada per il·lusionar als nens. Respecte a la seva història no estic segura de si és veritat o no, sóc agnòstica (no crec en Déu però no nego la seva existència). I per tant, hem passa el mateix amb les històries que l'acompanyen.

S'hem fa complicat entendre que uns homes viatgin des de tan lluny per portar uns regals a un nen el qual no va néixer de manera divina i del qual dubtava molta gent, no es sabia si era cert o un falsant.

Es clar que la tradició en la que ha decantat avui dia es de les meves preferides ja que puc donar regals als meus estimats i rebre els meus acompanyat de un menjar al migdia i un rosco. 





SEGONA PASQUA

La Segona Pasqua se celebrarà el dilluns 6 de juny, convertint el primer cap de setmana del mes en un pont de tres dies. El dilluns 24 de ma...